MATTHEWS SOUTHERN COMFORT
MATTHEWS SOUTHERN COMFORT

21 Mei 1971, Enschede, een zonnige vrijdag, we zijn op tijd want The Byrds spelen in de Diekmanhal. Wij, dat wil zeggen het geheel van pop minnend Twente, zitten op de grond voor het podium en de soundcheck is nog bezig. De 12 snarige Rickenbacker van Roger Mc Guinn en de B-Bender Telecaster van Clarence White laten tijdens de check meteen horen waar The Byrds hun sound vandaan halen. Dat gaf een heerlijk gevoel en maakte ons vol verwachting. Een uur te laat, normaal in die jaren, begint het concert, niet met The Byrds, maar met een voorprogramma: Matthews Southern Comfort: Het Britse antwoord op Crosby, Stills and Nash. Het was een absolute openbaring, wat een fijne Country Rock brachten deze jongens uit Engeland. Ze hadden sinds enkele maanden een wereldhit met Joni Mitchell’s Woodstock.
Iain Matthews vormde in 1967 al de eerste Line Up van Fairport Convention samen met Richard Thompson, Simon Nicol, Ashley Hutchings en Judy Dyble (later vervangen door Sandy Denny).Echter toen Fairport het onnavolgbare album “Unhalfbricking” ging opnemen, hield Matthews het na 1 nummer voor gezien. Het klonk hem te Keltisch. Dit was voor hem de reden om een meer Amerikaans getint Country- Rock album op te nemen: Matthews’ Southern Comfort.  Uiteindelijk werden het 3 albums met een hele rits aan meewerkende studio muzikanten, waaronder zijn oude maatjes van Fairport. De L.P.’s  werden ‘Classics’ en verkochten wereldwijd behoorlijk goed dus ging Iain toeren en vormde een band die de naam kreeg van het eerste Album. De apostrof achter Matthews werd bij de Bandnaam weggelaten.
Later heeft Iain Plainsong(1972-2012)opgericht. (Grand Kerry Concert 2003) Hij is altijd muziek blijven maken, dat getuige een catalogus van meer dan 20 albums met bijna evenveel verschillende samenstellingen en bandleden. Rond de eeuwwisseling is hij in Limburg komen wonen en in 2010 was er de hergeboorte van Matthews Southern Comfort met Nederlandse muzikanten, vorig jaar mondde dit uit in de definitieve Line Up, die uitgebreid gaat toeren door o.a. Nederland, Duitsland en de UK. 
Het nieuwe Album ‘LIKE A RADIO’ komt 23 februari uit. Dus naast oud werk: Something in the Way She Moves, Woodstock, Darcy Farrow, Road to Ronderlin zullen we live nu ook nieuwe nummers horen: Bits and Pieces, Crystals on the Glass en Age of Isolation ( een nieuwe bewerking van Woodstock). De grootste verrassing op ons Cobblestone podium zal zijn de nieuwe bezetting. Naast top instrumentalisten als Bart de Win en BJ Baartmans is er Eric Devries als extra vocalist. Dit laatste is een meesterzet van Iain, twee stemmen die elkaar uitdagen tot grote prestaties. Dit alles maakt deze Line Up misschien wel tot de beste die Matthews Southern Comfort ooit live heeft gehad.

Iain Matthews:  Gitaar Zang
Eric Devries: Gitaar, Mandoline Zang
Bart de Win: Toetsen, Zand
BJ Baartmans: Gitaren, Zang