JULIE RHODES
JULIE RHODES

Julie Rhodes stond zo’n 2 jaar voor de release van haar debuutalbum ‘Bound to meet the Devil’ nog met bezweet voorhoofd te ploeteren in een Ice-cream Parlor in Somerville, Massachusetts. Zo’n 50 tot 60 uur per week om financieel het hoofd boven water te houden.
Tijdens een optreden van bevriende New Jersey folksinger, Jonah Tolchin in Somerville zong Julie een paar nummers mee. Jonah was zo onder de indruk dat hij  haar aanmoedigde om zelf aan de slag te gaan. Nog twee jaren schaven en zwoegen was er eindelijk het resultaat dat ze voor ogen had: doorleefde, hedendaagse blues. De coverfoto van haar eersteling getuigt voldoende haar eerdere ervaringen, schop in de hand, en maar werken, werken, werken. Deze symboliek vinden we ook in haar teksten. In ‘Holes’ bijvoorbeeld zingt ze: “Sister, quit digging them holes. If you keep workin’ that shovel, then you’re bound to meet the devil’. Hiermee schildert ze haar eigen verleden en dat van vele anderen in het hedendaagse USA die zich het graf in moeten werken.
Dat Julie niet de eerste de beste  is blijkt wel uit het feit dat dit eerste album van haar deels is opgenomen in de legendarische Muscle Shoals Studio, Alabama. Let wel, met medewerking van grootheden als Spooner Oldham, Sara Watkins, Greg Leisz en Sheldon Gomberg. Haar album is een geweldige, indrukwekkende mix van verschillende genres variërend van country gospel in ‘Faith’, Delta Blues, ’Grinnin’in your Face’’, Bluegrass  ‘Skyscraper Blues’ en Jazzy funk als in ‘Hurricane’.  Mochten deze nummers associaties opwekken zoals de uithalen van Janis Joplin, de blues van Billy Holiday en zelfs een teeny-weeny Norah Jones, dan is er niets mis met uw oren. En natuurlijk hoor je meteen dat Muscle Shoals, soullegendes  als Etta James heeft voortgebracht.
Naast natuurlijk Amerika zijn het de Zweden die van haar zangtalent al mochten genieten, waarna de Spanjaarden de volgenden zijn. Er zijn vier optredens in Nederland gepland,waardoor de gelukkige bezoekers van Cobblestone in Oldenzaal  weer van een uniek concert kunnen genieten.

In plaats van de eerdere ‘ice-cream’ serveert Julie Rhodes ons in Oldenzaal op haar heerlijke ‘I scream”. Dit optreden wordt absoluut geen zoet toetje maar wel een ware muzikale traktatie.

Julie Rhodes - vocals
Sam Crawford - guitar
Ben Blanchard - keyboards
Josh Sacco - bass
Tim Carman - drums

ƒ