CSÁVÁS VILLAGE BAND
CSÁVÁS VILLAGE BAND

Zes mannen uit een klein dorpje in Transsylvanië treden woensdag op voor de Cobblestone Club in Oldenzaal: Csavas Village Band.
De Csávás Village Band heeft inmiddels vele bijnamen: Oost-Europese gipsy-swing, violenstorm, de zigeunerziel in de Hongaarse muziek, Karpatenblues en Draculaswing.Roma-zigeuners, Roemenen en Hongaren hebben elk hun eigen, krachtige volksmuziek.
In Transsylvanië komen de sterkste eigenschappen van deze drie samen en vormen een explosief mengsel. Bij dit strijkersvuurwerk kan niemand op zijn stoel blijven zitten. Adrenaline en testoteron giert door de zaal en de muziek blijkt zeer verslavend. De klaagzangen van zigeunerzangeres Ilonka zijn hartverscheurend.
Akrobatische Hongaarse en zigeunerdansers dagen de musici uit.Wie zijn deze jaren '50 ogende mannen-met-hoedjes en wat is hun geheim? De Csávás Village Band is het springlevende bewijs van een verloren gewaande, maar nog steeds bestaande traditie. De hechte zigeunergemeenschap uit het dorp Szászcsávás in Transsylvanië heeft de Hongaarse volksmuziek in de regio gered van de vergetelheid. Het orkest speelt nog wekelijks op lokale bruiloften. De authenticiteit van de muzikanten is overrompelend. Hun muziek is een woeste mengeling van traditionele Hongaarse, Roemeense en zigeunse dans en muziek: onstuimig, opzwepend, stuwend en enerverend.
De muzikanten storten zich met hart en ziel in deze violenstorm. Hun unieke stijl van spelen is direct, eerlijk, recht uit het hart, wervelend en onstuimig.De muzikanten betoveren het publiek met spectaculaire Hongaarse mannendansen, opzwepende csingerálás en oriëntaalse buikdansmuziek. Ook worden ontroerende klaagzangen en aangrijpende begrafenismuziek ten gehore gebracht.
De bezetting bestaat uit 2 violen, 2 kontra's (Transsylvaanse altviool) en contrabas. De unieke sound van Szászcsávás is inmiddels wereldberoemd, na tournees in Europa, de V.S. en Japan, en bovendien vanwege hun rol in de zigeunerfilm 'Transylvania' van Toni Gatlif. Binnenkort verschijnt de nieuwste film van Toni Gatlif, "Korkoro", waaraan wederom de Csávás Village Band zijn bijdrage heeft geleverd.