BIRDS OF CHICAGO
BIRDS OF CHICAGO

Real midnight’s gonna come/real midnight’s gonna come

Real wolves at your door/with blood on their tongues

Now what you gonna do/with your day’s left in the sun?

Je zult ze maar schrijven dit soort zinnen. Het is het begin van de titelsong “Real Midnight”; het meest recente studio album van Birds of Chicago. Dit nummer vol passie en verlangen is door FOLKALLEY.COM  opgenomen. Deze video staat op onze site, kijk en je weet precies wat je verwachten kunt.

JT Nero(ex JT and the Clouds) de songwriter en Allison Russel (ex Po’Girl, Cobblestone maart 2012) de singer zijn met elkaar verbonden in liefde en muziek, maar ook in liefde voor muziek waardoor ze honderden dagen per jaar Amerika en Europa afstruinen om het credo met ons allen te delen. Russel en Nero zijn het kloppende hart en de voortrekkers van  de Birds, tevens zijn ze het Yin en Yang, waarbij de songwriter plaats inruimt voor creatieve schrijvers bijdragen van de singer terwijl de singer, met haar echo’s van Gospel en Soul ruim baan geeft aan de kwetsbare, zeg maar Gram Parsons-achtige stem van de songwriter. Dit laatste is goed te horen op “Pelicans” het  slotnummer van “ Real Midnight”.

Op het hele album is hun ontwikkeling de diepte in, goed te horen. Dat kan ook niet anders, vooral als je zo slim bent om gigant Joe Henry in te schakelen als producer. Henry, die samenwerkte met Solomon Burke, Loudon Wainwright III, Bonnie Raitt, Madonna om er een paar te noemen, is een man van overdaad schaadt, hij zal ongetwijfeld gezorgd hebben dat Russel met haar zang dicht bij haarzelf blijft en niet verzandt in allerlei zangacrobatiek zoals je dat zo vaak hoort. Ook de smaakvolle inkleuring van de instrumenten past bij Henry: Het 6 minuten durende nummer “Kinderspel” (ja, ja Nederlandse titel) kenmerkt zich door een subtiele opbouw waarbij de gospel en soul van Russel in volle zonlicht staat. Echter ook de schrijfkunst van JT mogen we niet uitvlakken: ‘Dim Star of the Palisades” pivoteert tussen een spijtig verleden en een onzekere toekomst. En dan die prachtig gestileerde hoes, tikje jaren 40/50, tikje Billy Holiday. Sereen en mooi zoals de hele plaat.

Sereen en mooi!  Zo zal het ook op zondagmiddag 24 april in onze Cobblestone zijn; de plek waar we de laatste maanden wel heel erg verwend worden.

Line Up:
Allison Russel - lead vocal, banjo, clarinet, uke
JT Nero – lead vocal, acoustic guitar
Joel Schwartz – electric guitar
Chris Merrill – electric bass
Bart de Win – keys, accordion